vasárnap

A társadalombiztosítási rendszer

A brit társadalombiztosítási rendszer ismerete nagyon hasznos, ha az Egyesült Királyságban élsz, és adott esetben sok kellemetlenségtől óvhat meg.
Az NI (National Insurance) a brit társadalombiztosítás, amely finanszírozza az betegségekkel kapcsolatos ellátásokat, a nyugdíjakat és egyéb juttatásokat is. Ebbe a rendszerbe a munkavállalók, munkáltatók és az egyéni vállalkozók is fizetnek be járulékokat. Alkalmazottként a jövedelmed egy része után nem kell fizetned (ez a határ a 2016/2017-es adóévben heti 155 font), e fölött pedig 12%-ot vonnak le (illetve heti 827 font fölött már csak 2%-o).
Fontos, hogy az Európai Unió törvényei szerint egyszerre csak egy tagállamban lehet társadalombiztosítási jogviszonyod, így ha itt már biztosított vagy az NI rendszerben (azaz fizetsz NI hozzájárulást, illetve azért nem fizetsz, mert a kereseted nem éri el a heti határt, esetleg a párod, vagy a gyermeked jogén vagy biztosított), azt jelentened kell az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál minél előbb. Ezt elméletileg a biztosítási jogviszony létrejöttétől számított 15 napon belül meg kell tenned, de ebben az esetben a később is jobb, mint a soha, ugyanis amíg nem teszed meg, Magyarországon ketyeg a fizetési kötelezettséged (amit aztán egyszer majd megpróbálhatnak behajtani rajtad, és csak hosszas utána járással tudod esetleg megúszni a fizetést).
A bejelentést az ezen a linken található űrlapon tudod megtenni. Ezt a nyomtatványt a magyar lakcímed szerinti egészségbiztosítási pénztárhoz kell beküldened (ha ezen az oldalon az első „Irányítószám” mezőbe beírod a magyar irányítószámodat, akkor megkapod a címet). Ezzel megmarad a magyar TAJ számod is, csak inaktívvá válik, ami azt jelenti, hogy az alapján nem jár már neked Magyarországon ellátás.
Arra az esetre, ha mégis szükséged lenne rá, érdemes megkérned az EHIC kártyát (European Health Insurance Card), ami az Európai Unió más országaiban jogosít sürgősségi ellátásra az itteni biztosítási jogviszonyod alapján. A kártyát itt tudod ingyenesen igényelni magadnak, és ha van, akkor a családodnak (házastársadnak és gyermekeidnek) is egyetlen igénylés keretében. Az igénylés előtt regisztrálni kell, és szükséged lesz az NI vagy NHS számodra is. Az igénylést követően 1-2 héten belül megérkező kártya 3 évig érvényes, ezt követően ugyanezen az oldalon tudsz új kártyát kérni szintén ingyen. Ekkor szükséged lesz az „EHIC PIN” kódodra is, ami az először megkapott kártyán a születési dátumod mellet a 6 számnál található, és úgy kezdődik, hogy UK, ezért ezt jól jegyezd fel valahova, amikor megkapod a kártyát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése