vasárnap

Háziorvosi ellátás

Kiköltözés után jó ha minél előbb keresel magadnak háziorvost, mert akkor sokkal egyszerűbbé válik az esetleges ellátásod, ha bármilyen egészségügyi problémád is adódna.


A GP (General Practitioner) az Egyesült Királyságban a háziorvos, vagyis inkább a családi orvos. Ugyanis nem csak a felnőttek ellátása folyik a rendelőkben, hanem a terhesgondozás, csecsemő tanácsadás, gyermekek ellátása is, ahogy sok rákszűrést is itt végeznek. Az orvosokon kívül nővérek és védőnők is dolgoznak itt, és a problémád jellegétől függően kerülsz egyikhez vagy másikhoz.
A környéketeken lévő rendelőket (surgery) az irányítószámod (postcode) beírásásával itt tudod kikeresni: http://www.nhs.uk/service-search. Itt meg tudod azt is nézni, hogy az adott rendelőnek milyen az értékelése, mekkora a szolgáltatási területe (csak az ezen belül lakókat kötelesek fogadni, de őket is csak akkor, ha van szabad kapacitásuk (amit az „Accepting patients” oszlopnál találsz meg), hány orvos, nővér dolgozik ott, milyen a nyitvatartási idő, milyen nyelveken beszélnek még az angolon kívül, stb.
Ha kiválasztottál egy rendelőt, akkor be kell menni kérni egy regisztrációs csomagot (illetve sok helyen ezt megteheted online is, a rendelő honlapján). Már ekkor érdemes időpontot foglalni magára a regisztrációra, amikor is az otthon kitöltött papírokkal, személyivel/útlevéllel és egy lakcím igazolóval (lakás/szoba bérlésről szerződés, NI vagy banki levél, stb.) vissza kell majd menned. Ekkor majd egy nővér felveszi az adataidat és kikérdez az egészségi állapotodról, műtéteidről, fennálló vagy már elmúlt, de jelentősebb betegségeidről, allergiákról, egészséggel kapcsolatos szokásaidról (dohányzás, alkohol fogyasztás), egyenesági rokonaid örökletes betegségeiről. Néhány alapvető vizsgálatot is elvégeznek ilyenkor: pl. testsúly, testmagasság, vérnyomás mérés. Ha szükséges, akkor kapsz beutalót valamilyen kivizsgálásra (pl. vérvételre), vagy időpontot egy orvoshoz.
Néhány hét múlva postán fogsz kapni egy kártyát, amin rajta lesz az NHS számod (ami az egészségügyi rendszerben azonosít majd téged), a rendelő neve, címe, és az orvosod neve. Ezekre az adatokra szükség lesz a későbbiekben, ha bármilyen egészségügyi intézményben kérsz ellátást.
Minden vizsgálatra időpontot kell kérni, amit lehet, hogy csak 1-2 héttel későbbre tudnak adni. Amennyiben sürgős problémád van, akkor telefonálj lehetőleg a rendelés kezdete után nem sokkal, és mondd, hogy sürgősségi időpontot (emergency appointment) kérsz, és akkor kaphatsz még arra a napra. Ebben az esetben előfordulhat, hogy mielőtt kapsz időpontot, a háziorvos felhív, és kikérdez a panaszaidról (így győződik meg róla, hogy valóban sürgős-e a problémád).
Minden problémával először a háziorvoshoz kell fordulni, szükség esetén ő küld tovább kivizsgálásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése