szerda

Kezdeti megélhetési költségek

A kiköltözés tervezésekor egy nagyon fontos kérdés, hogy mennyi pénz szükséges minimálisan az induláshoz. Ez nyilván nagyban függ az igényeidtől, de azért megpróbálok némi támpontod adni a kalkulációhoz.



A legnagyobb tétel a szállás. Ez helytől és szállás típustól függően nagyon eltérő lehet. A példa kedvéért vegyünk 100 fontot egy egyágyas (single) szobára, vagy ha ketten vagytok, akkor 150 fontot egy 2 személyes (duble) szobára. Induló költségnek még vedd hozzá, a jellemzően 2 heti lakbérnek megfelelő kauciót (depozitot) is ki kell fizetned.
A közlekedés, ha csak nem kell nagyon nagy távolságokat megtenned, vagy a belvárosban közlekedned, akkor megoldható busszal, erre a heti bérlet 21 font körül van, azaz 2 főre 42 font. Indulásnál itt is meg kell venni az Oyster kártyát, ami 5 fontba kerül (ezt az összeget, és az esetleg rajta maradt egyenleget is visszaadják, ha már nincs szükséged rá), illetve 2 személynek 10 fontba. (Bővebben az Oysterről és a használatáról itt.)
Élelmiszerre és egyéb szükséges dolgokra (pl. tisztálkodási szerek) hetente kb. 50 fontot (2 fővel számolva 100 fontot) számolhatsz minimum (az igényeidtől/lehetőségeidtől függően persze többet is).
Telefon feltöltésre, ha okosan használod, elég lehet havi 5-10 font (lásd: Telefonálás, internet és kommunikáció), számoljunk 10-et, mert kezdetben elég gyakran fog kelleni telefonálnod (ha ketten vagytok, akkor értelem szerűen 20-at). Kezdeti költségnek is ennyivel számolhatsz, ugyanis az első feltöltéssel tudod aktiválni is a SIM kártyádat (maga a SIM 1 font, ha üzletben veszed, de ha online rendeled, akkor ingyenes.)
Vagyis kezdeti költség:
·         kaució (2 heti): 200/300 font
·         Oyster kártya: 5/10 font
·         telefon SIM kártya, aktiválás és feltöltés: 11/22 font
Összesen 216/332 font, amihez számold hozzá, ha venni szeretnél pl. ágyneműt (ez rendszerint nincs a szálláson, és valószínűleg nem is tudsz hozni magaddal a méretei miatt), esetleg törölközőt, ruhaneműket, stb. (Árakat találsz a „Vásárlás - mit, hol és mennyiért” részben.)
Heti költségek:
·         lakbér: 100/150 font
·         utazás: 21/42 font
·         élelmiszer és tisztálkodási szerek: 50/100 font
·         telefon: 4/8 font.
Ez hetente 175/300 font.
A legoptimálisabb esetben, ha a kiérkezésed másnapján már kapsz is munkát, az első fizetésre csak 2 hét múlva számíthatsz, vagyis legalább ennyi időre legyen elég pénzed. Illetve számolj azzal, hogy esetleg nem rögtön, vagy nem folyamatosan hívnak dolgozni, és legalább további 1 hétre való pénzed legyen.
Tehát a kezdeti 175/300 font mellé még minimum 525/900 a 3 heti megélhetésre, ami 700 font, ha egyedül jössz, és 1200, ha ketten. (Persze ebben az ide utazás és a repülőtérről a városba bejutás nincs benne, ahogy az esetleges extra kiadások sem.)

A kereseti lehetőség sok mindentől függ, vegyük az alap minimálbért, ami 6,7 font, és az átlag napi munkaidőt, ami 7,5 óra (fél óra ebédidővel számolva, amit nem fizetnek általában), így a napi kereseted 50,25 font lehet, ami hetente (5 ledolgozott nappal számolva) 251,25 font bruttóban, amiből kb. 230 fontot kapsz kézhez. Ennél kereshetsz többet is, pl. ha tudsz túlórázni (overtime), de kevesebbet is, ha nem kapsz minden napra munkát  (Az ügynökségen keresztüli munkáról itt olvashatsz: Munkakeresés.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése