szombat

Minimálbér, munka- és pihenőidő

A frissen kiérkezők kezdetben jellemzően minimálbért keresnek, így fontos tudni, hogy mennyi ennek a mértéke, és mikor lehet az emelésére számítani. De ugyanígy fontos megismerkedni az itteni munkaügyi szabályokkal is. 


A minimálbér mértéke attól függ, hogy hány éves vagy.
25 éves kor fölött az úgynevezett nemzeti létminimumnak megfelelő bért (National Living Wage) kell kapnod legalább, ami 7,2 font óránként. Ennek mértéke minden évben áprilisban kerül felülvizsgálatra.
Az ennél fiatalabbakra maga a minimálbér (National Minimum Wage) vonatkozik, amit minden év októberében emelnek.
21 és 24 éves kor között 6,7 font, 18 és 20 éves kor között 5,3 font, 18 éves kor alatt pedig 3,87 font a kötelező óránkénti minimum, bár ettől a munkáltató adhat többet (általában mindenkinek megadják a minimálbért, azaz a 6,7 fontot).

Teljes munkaidő (Full time) és rész munkaidő (Part time)
A magyarországi gyakorlattal szemben itt nagyon népszerű a részmunkaidő. Sőt, létezik úgynevezett “0 órás” szerződés (contract) is, ami az ügynökségnél nagyon gyakori, de előfordul máshol is. Ez azt jelenti, hogy ugyan alkalmaz a munkáltató, de nem garantálja, hogy fog is adni munkát. Vagyis lehet, hogy teljes munkaidőben fogsz dolgozni, de az is lehet, hogy egy órát sem, és természetesen fizetést csak a ledolgozott órákra kapsz.
Részmunkaidősnek akkor számítasz, ha kevesebb órát dolgozol, mint a teljes munkaidőben dolgozók, ez általában heti 35 óra alatti óraszámot jelent.

Heti munkaidő
A heti munkaidő 17 hét hét átlagában nem lehet több 48 óránál (amibe a munkaszünetek nem számítanak bele), kivéve ha aláírsz nyilatkozatot, hogy szeretnél ennél többet dolgozni. Ezt egyébként bármikor visszavonhatod, de 7 nappal előbb jelezned kell, illetve amennyiben másképp állapodtatok meg, akkor (legfeljebb 3 hónappal) korábban.

Túlóra
A túlóráért a munkáltató nem köteles több pénzt fizetni, mint a minimálbér, de munkaszerződés alapján általában 50% műszakpótlékot szoktak fizetni, illetve vasárnapi vagy ünnepnapi/munkaszüneti munkáért 100%-ot.
Megállapodás alapján lehetséges a túlóra kifizetése helyett a ledolgozott idő lecsúsztatása is (vagyis levonása a munkaidőből).
Kötelező túlóra is elrendelhető, ha erről a munkaszerződés rendelkezik.

Munka- és pihenőidő
Ha a napi munka meghaladja a 6 órát, jár minimum egy 20 perces ebéd szünet valamikor a munkavégzés közepe táján.
A munka befejezése és kezdése között el kell telnie legalább 11 órának.
Minden héten jár 24 óra megszakítás nélküli pihenőidő, aminek minden második héten 48 órásnak kell lennie.
A munkaszerződés alapján járhat több vagy más pihenőidő is.

Éjszakai munka
Éjszakai műszaknak számít az, ha a munkaidőből legalább 3 óra rendszeresen este 11 és reggel 6 közé esik (az időhatárban megegyezés szerint lehet kisebb eltérés).
Az éjszakai munkavégzés átlagban nem haladhatja meg a 8 órát 24 óránként. Az átlagot 17 hetes időtartamra kell számolni, de ennél hosszabb idő is figyelembe vehető megállapodás (pl. kollektív szerződés alapján). Az átlagba a rendszeres túlóra beleszámít, az alkalmanként végzett viszont nem.
Alapból nem jár több fizetés az éjszakai munkavégzésért, de munkaszerződés alapján a munkáltató fizethet érte többet (általában 25%-ot szoktak).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése