szerda

Bankszámla

Kiérkezés után az egyik legfontosabb teendő lenne egy bankszámla nyitása, mert e nélkül általában csak nehézkesen, és költségesen juthatsz a fizetésedhez.


Az Egyesült Királyságban ugyanis nem szokás készpénzben fizetni. Általában bankszámlára utalnak (persze csak itteni számlára) a munkáltatók, ennek hiányában (vagy némely munkahelyen alapból) csekket adnak, amit ha nincs saját bankszámlád, csak elég magas jutalékért tudsz beváltani (ilyen csekk beváltó pl. a “TheMoney Shop”), illetve esetleg megpróbálhatod a csekket kiállító bankot, hátha ők beváltják készpénzre (ingyen). Ha már van saját számlád, akkor arra ingyen be tudod tenni, de ebben az esetben is számolj azzal, hogy 3-5 munkanap, mire az a pénz ténylegesen a számládon lesz (ennyi időbe telik, amíg a csekket kiállító bankja visszaigazolja, hogy tényleg rendelkezésre áll az összeg nála).
A bankszámla nyitás az utóbbi években egyre nehezebb újonnan érkezőként, mivel általában csak annak nyitnak számlát, aki rendelkezik (akár többféle) itteni lakcím igazolóval (a legjobb a szoba/lakás bérleti szerződés, vagy a főbérlő által kiállított igazolás) és sok esetben munkahelyet is igazolni kell. Ennek valószínűleg az az oka, hogy egy átlag bakszámla és bankkártya teljesen díjmentes, és pár hónap után viszonylag könnyű folyószámlahitelt (overdraft-ot), és/vagy hitelkártyát (credit card), illetve bizonyos jövedelmi viszonyok esetén akár több ezer fontos személyi kölcsönt (personal loan) is igényelni, és sajnos előfordul, hogy egyesek anélkül térnek vissza a szülőhazájukba, hogy ezeket visszafizetnék. A fentieken kívül szükséges még az útlevél, vagy személyi igazolvány, az otthoni lakcím kártya, esetleg 3 havi (magyar) bankszámla kivonat.
Néha segít, ha valaki elkísér, akinek már évek óta van annál az adott banknál számlája, és ő tulajdonképpen beajánl oda. Ezen kívül a legjobb, amit tehetsz, hogy sorba járod a szóba jöhető bankfiókokat úgy, hogy minden papírt viszel magaddal, amire csak szükség lehet, és amikor felsorolják, hogy milyen papírok kellenek, akkor megmutatod, hogy neked mi van. Így elkerülheted, hogy esetleg akkor derüljön ki, hogy hiányzik valami, amikor 3-4 nap múlva visszamész az időpontodra (általában azonnal nem nyitnak számlát, hanem időpontot adnak rá, ami jó esetben lehet pár óra múlva is, de jellemzően inkább pár nappal későbbi). Megteheted azt is, hogy ugyanabba a bankfiókba visszamész más időpontban is, egy másik ügyintézőhöz, és akkor lehet, hogy sikerrel jársz (sajnos nem egységesek az elvárások, sokszor az ügyintéző dönti el, hogy mit fogad el, és mit nem).
A legnagyobb bankok: HSBC, Barcley, Loyds (ez egyben az általam felállított ajánlási sorrend is, ami saját és ismerősök tapasztalatain alapszik). Ezen kívül van még: NatWest, TSB, Santander, Nationwide, TescoBank, és még rengeteg kisebb-nagyobb bank.
Arra azonban jó, ha figyelsz, hogy “rendes” bankkártyát, vagyis “debit card”-ot adjanak hozzá, ne pedig “cash card”-ot, ugyanis ez utóbbival csak ATM-ből tudsz pénzt kivenni, fizetni nem lehet vele sem üzletekben, sem online.
A másik, ami még ajánlott, hogy egyúttal kérj mellé internetbankot is, mert sokkal egyszerűbb lesz az életet, akár átutalásról van szó, akár csak az egyenleged ellenőrzéséről, nem is beszélve arról, hogy ezen keresztül (is) lehet majd igényelni később a folyószámlahitelt, hitelkártyát vagy személyi kölcsönt. Az internetbank ingyenes, ahogy az alap bankszámla is, és nem kell fizetni a bankkártyáért, valamint a készpénzfelvételért sem, kivéve néhány magán kézben lévő automatát (ha rá van írva, hogy “Free cash withdrawal”, akkor biztos lehetsz benne, hogy abból költségmentesen vehetsz ki pénzt). Az országon belüli utalás is ingyenes (és azonnali hatállyal is utalhatsz), viszont külföldre elég drága (erre a célra inkább a Transferwise-ot  ajánlom, ahol az első utalás az ajánló linken keresztül ingyenes, és utána is nagyon kedvező, pl. 300 fontig kb. 2 font, de 1000 fontnál sincs 7 font, ráadásul nagyon jó árfolyamon váltanak).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése