kedd

Munkakeresés

A kiköltözést tervezgetve az egyik legfontosabb kérdés a munkakeresés. 

Szinte nincs olyan ember, akiben ilyenkor fel ne merülne, hogy keres egy magyar munkaközvetítőt, aki leszervezi neki az itteni munkát, és esetleg a kiutazásban és/vagy a szállásban is segít. Sajnos azt kell mondjam, hogy a 4 év alatt, amióta mi elkezdtünk komolyan gondolkodni a kiköltözésen, még nem hallottam olyat, hogy bárki is talált volna olyan ügynökséget, vagy magánszemélyt, akiben ne kellett volna csalódnia. A legjobb esetben is kicsit más a valóság, mint az ígéret: ugyan van munka, de nem minden nap, az órabér nem egészen annyi, és ha szállás is volt az ígéretben, akkor az sem olyan, amilyet ígértek. Ennél rosszabb eshetőségek is vannak, amikor a kifizetett közvetítési díjért cserébe a munka nem is létezik, ahogy az esetleg ígért szállásról is kiderül, hogy csak kamu volt (pl. pár nap után megjelenik az igazi tulajdonos, aki semmiről sem tudott, és még örüljön a delikvens, ha megússza annyival, hogy azonnal költöznie kell).
Sajnos ezeket csak úgy lehet elkerülni, ha nem alapozol magyar közvetítőkre. A legjobban akkor jársz, ha azt a pénzt inkább hozzá teszed a többihez, és megpróbálsz önállóan boldogulni.
Amennyiben mégis ezzel a módszerrel próbálkoznál, akkor figyelj néhány részletre, mert ezek segítségével minimalizálhatod a csalódást:
  • ne fizess munkaközvetítésért, akkor se, ha azt mondják, hogy az itteni ügynökség kéri a pénzt – ugyanis törvénytelen a munkavállalóktól pénz kérni ezért
  • lehetőleg olyan helyre gyere ki, ahol sok a lehetőség, kerüld a kisebb városokat, mert ha nem jön össze az ígért munka, nehezen találsz másikat, és mivel a közlekedés drága, így csapdába kerülhetsz
  • a szállás bérlésről legyen papírod, így ha valami balul ütne ki, legalább tudod bizonyítani, hogy te jóhiszemű voltál
  • erős gyanúra ad okot, ha a meghirdetett munkát csak akkor kaphatod meg, ha tőle bérelsz szállást is (persze ez nem vonatkozik a bentlakásos munkákra)
  • az útleveledet/személyi igazolványodat ne add ki a kezedből, legfeljebb csak annyi időre, amíg lemásolják

A másik gyakori hiba, hogy valaki Magyarországról keres itteni munkát. Ez csak egy esetben működőképes, ha itt nagyon keresett szakmád van, olyan, ahol több körös interjú előzi meg a felvételt, mert ilyenkor elképzelhető, hogy az első interjút meg tudod csinálni telefonon, vagy Skypon (persze csak ha a nyelvtudásod is nagyon jó), és csak a személyes elbeszélgetésre kell ideutaznod, amikor már jó esélyed van arra, hogy felvesznek. De gondolj bele, egy egyszerűbb munka esetén, amikor minden helyre sokkal több a jelentkező, melyik az a munkáltató, aki várna rád napokat, esetleg heteket, míg kijössz, mindezt persze látatlanban… Ugye te is érzed, hogy ez nem valószínű. (És éppen ezért ne dőlj be azoknak a hirdetéseknek, akik itteni cég nevében keresnek Magyarországon képzetlen, nyelvet sem feltétlen beszélő munkaerőt, sokszor a minimálbérnél jóval magasabb összegért!)

Miután elmondtam, hogy hogyan ne keress munkát, lássuk akkor, hogyan érdemes.
A leggyorsabb módja a munkába állásnak, ha regisztrálsz pár ügynökséghez. Van, ahova elég egyszer bemenni, és majd hívnak, ha lesz valami ajánlatuk, van olyan is, amelyiket minden nap hívni kell telefonon, és olyan is akad, ahova személyesen kell bemenni, akár naponta is, amíg nem kapsz munkát.
(Nagyon) alapszintű angol tudással:
Response: főként gyári munkák
First Callgyári, konyhai munkák
Omnifőként szállodai munkák
Calibrefőként szállodai munkák
Ha jobb az angolod, akkor megpróbálhatod:
BerryRecruitment főként sofőr munkák
compass főként vendéglátós munkák
Admiral  főként vendéglátós munkák
Manpower  főként sofőr munkák
Office Angels főként irodai munkák
Azért érdemes ügynökségnél kezdeni, mert sok esetben már aznap, vagy másnap adnak valamilyen munkát. A munkák nagyon változatosak lehetnek, általában minimálbéresek, és van, hogy csak 1-2 alkalomra szólnak, de ha jól teljesítesz, akkor remélheted, hogy máskor is kiküldenek, és előbb utóbb kifoghatsz olyan helyet (ha szerencséd van, akár elsőre is), ahol hosszabb távon is tudsz dolgozni, és esetleg idővel a munkahelyed át is vesz az ügynökségtől.
A másik amit megtehetsz, akár az ügynökségi munkakereséssel együtt is, az az, hogy nyomtatsz pár önéletrajzot, és végigjárod a környékeden azokat a helyeket, ahol gondolod, hogy dolgozhatnál. Próbálj egy felettessel (manager) beszélni, ne az alkalmazottal, mondd meg, hogy munkát keresel, és hagyj ott neki egy önéletrajzot.
Sokszor ki is vannak téve a kisebb boltok, éttermek, stb. ablakába a táblák, hogy alkalmazottat keresnek, de ha nincs, egy próbát akkor is megér.
Online is kereshetsz munkát a munkaügyi hivatal oldalán (Jobcentre), vagy online többek között a Gumtree, JobsiteTotaljobs, Monster, Indeed, Reed oldalakon.
Bárhogy is keresel munkát, fontos, hogy legyen jó önéletrajzod, és kitartásod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése