hétfő

Az első teendők

Már amikor az indulást tervezed, akkor érdemes végiggondolni, hogy milyen tennivalók várnak rád a megérkezést követően.


Az első teendő nyilvánvalóan a szállásra eljutni. Erre attól függően, hogy hova érkezel, és hol fogsz lakni, különböző megoldások adódnak, amelyeknek természetesen mások az anyagi vonzatai is.
Azt, hogy melyik megoldás mennyiből jön ki neked, érdemes megnézni még indulás előtt, és ezt is figyelembe véve dönteni.
A repülőterekről a National Express vagy a Greenline buszaival, illetve vonattal tudsz bejutni egy-egy forgalmasabb csomóponthoz, ahonnan busszal vagy metróval mehetsz tovább.
Ha esetleg busszal érkezel, akkor Victoria Station-ről többféle busszal vagy metróval is eljuthatsz a lakhelyedre.
Mind közül a leggyorsabb és legkényelmesebb megoldás az érkezési helytől/időtől függetlenül a taxi vagy a minicab (ez utóbbit előre le kell foglalni telefonon vagy interneten), viszont vitathatatlanul ez a legdrágább is. (Az árakról ez alapján kaphatsz alkothatsz némi fogalmat: https://tfl.gov.uk/modes/taxis-and-minicabs/taxi-fares, a minicabokra pedig keress rá a Google-ben, mert nagyon sok cég van.)
De akár valamelyik Facebook csoportban (pl: LION) is kereshetsz valakit aki kimegy érted kocsival, viszont ekkor próbálj meg olyan fuvarost választani, akit többen ajánlanak, és így valószínűleg megbízhatsz benne, és feltétlen állapodjatok meg vele előre az árban és útvonalban.
A következő dolgod egy itteni SIM kártya beszerzése legyen, mert szükséged lesz helyi telefonszámra, akármit is szeretnél intézni. (Én szívből ajánlom neked a Giffgaffot, eddig még nem találtam ennél jobbat. Itt írok róla bővebben: Telefonálás, internet, kommunikáció).
Ahhoz, hogy megkapjad az NI számot (az itteni összevont TB és adó szám) interjún kell részt venned egy JobCentre Plusban. Ehhez telefonon időpontot kell kérned (0345 600 0643, hétfőtől péntekig reggel 8 és este 6 között hívható), amit akkor tehetsz meg, ha már az országban tartózkodsz. (Ezzel nem érdemes „trükközni”, mert rákérdeznek, és le is tudják ellenőrizni. Gondolom mondani sem kell, hogy nem szerencsés, ha már ekkor „füllentésen” kapnak…)
Munkát már az előtt is kereshetsz, hogy lenne NI számod (vagy akár időpontod interjúra), úgyhogy akár már az első nap elkezdhetsz körülnézni ez ügyben is. Kezdetben (főleg ha nem túl erős az angol nyelvtudásod), érdemes a munkaközvetítőknél (agency) próbálkozni. Ezek legtöbbször egy-egy területre specializálódtak, vagyis az egyiknél vendéglátós munkák, míg a másiknál gyári munkák vannak jellemzően.
Ha már van munkád (vagy legalább ígéreted rá) és lakcím igazolód (erre a legjobb a lakás/szoba bérleti szerződése, de általában megfelelő az NI számról szóló levél, vagy a munkahelyedtől kapott payslip (vagyis bérpapír), amin rajta van a cím, ahol laksz), akkor valamelyik banknál nyithatsz bankszámlát.
Fontos lehet még minél előbb bejelentkezni egy háziorvoshoz is (GP), amihez lakcímigazoló és NI szám szükséges, ugyanis ez után kapod meg az NHS számodat, ami nagyban megkönnyíti az ellátásodat, bármilyen orvosi segítségre is szorulnál.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése