hétfő

Egészségügyi költségek

A brit egészségbiztosító az NHS (National Health Services), aminek külön rendszerei működnek Angliában, Skóciában, Wales-ben és Észak Írországban.


Amikor először regisztrálsz egy háziorvosi rendelőben, akkor bekerülsz az NHS rendszerébe is, és fogsz kapni egy számot, aminek segítségével nyomon tudják követni az egészségügyi állapotoddal kapcsolatos dolgokat, amennyiben ez szükségessé válik.
Azok akik jogszerűen tartózkodnak az országban jogosultak az egészségügyi rendszer használatára, amit legegyszerűbben az NHS számmal és/vagy a háziorvos nevével és a rendelő címével lehet igazolni (ez mind rajta van azon a kártyán, amit a háziorvosi regisztráció után kapsz).
Az alapellátás és a szükséges szakorvosi, illetve kórházi ellátás ingyenes, azonban a szemvizsgálat és a fogászati ellátás fizetős, és a gyógyszerekért is fizetni kell.
A gyerekeknek, és a fiataloknak 18 éves korig (ha meghatározott keretek között tanulnak), ingyenes minden szükséges ellátás (beleértve a szemüveget, fogszabályzót és gyógyszereket is).
A kismamák terhességük megállapításától a baba 12 hónapos koráig jogosultak a „Maternity exemption certificate”-re (MatEx), amit a háziorvos vagy a védőnő állít ki. Ennek birtokában ingyen kapnak gyógyszereket, és a szükséges fogászati kezelésekért sem kell fizetniük.
Amennyiben alacsony a jövedelmed, jogosult lehetsz kedvezményre, vagy akár teljes költségmentességre is az „NHS Low Income Scheme” keretében. Erről itt olvashatsz részleteket. A határ, ameddig kaphatsz rá támogatást ugyan évi 16.000 font, de sok mindent figyelembe vesznek ennek megállapításánál, többek között a lakbért is, amit fizetsz, így ha úgy érzed, hogy szükséged van rá, érdemes lehet megpróbálni megigényelni, amihez itt tudsz HC1 nyomtatványt kérni. A megállapított jövedelemtől függően kaphatsz HC2 igazolást, ami alapján ingyenes gyógyszerekre, fogászati ellátásra, szemvizsgálatra, szemüvegre vagy kontaktlencsére beváltható utalványra leszel jogosult, vagy HC3 igazolást, ami csak bizonyos kedvezményt biztosít ezekre.

Szemvizsgálat
Szemvizsgálatot alap esetben az optikákban végeznek, és a költsége 10-15 font körül mozog.
Íme néhány optika, a teljesség igénye nélkül:
A szemvizsgálat nagyon alapos, és magában foglalja a retinafényképet is. A vizsgálatot 2 évente ajánlott megismételni. Amennyiben szemüvegre lenne szükséged, az arra kiállított recept is ennyi ideig érvényes. Ahhoz, hogy kontaktlencsét viselhess, egy újabb vizsgálatra lesz szükséged (contact lens assessment, ami általában ingyenes), amit évente ajánlott megismételni (contact lens check up, amiért általában fizetni kell). Kontaktlencsét csak akkor tudsz vásárolni az Egyesült Királyságban, ha van érvényes recepted (ennek adatait online vásárlásnál is bekérik és leellenőrzik). Van azonban néhány olyan oldal ahol lehetőség van ennek a megkerülésére (általában úgy, hogy külföldi oldalon keresztül számláznak), ilyen oldal pl. a http://www.visiondirect.co.uk/, aminek egyébként az egyik legjobb árai vannak, és 49 font feletti vásárlásnál ingyenes a másnapi szállítás (ez alatt 2,98 font a költsége). (Ha szeretnél onnan rendelni, akkor van egy kód, amire 10% kedvezményt kapsz az első vásárlásodból: 4886916R. Ezt fizetés előtt a rendelés összegzésekor tudod beírni az „Enter a promo code” rubrikába, és az „Apply” gombbal tudod érvényesíteni.)

Fogászati ellátás
Ha fogászati ellátást akarsz igénybe venni, akkor először regisztrálnod kell egy olyan fogorvosi rendelőbe, amely szerződésben áll az NHS-szel, ezeket itt tudod megkeresni a post code-od beírásával: http://www.nhs.uk/service-search (Find: dentist). A regisztrációhoz szükséged lesz az NI és NHS számodra és a háziorvosod nevére.
A költségek attól függnek, hogy milyen kategóriába tartozó beavatkozás(ok)ra van szükséged (itt találod a listát). Például a 2-es kategóriájú kezelések, mint a húzás, és/vagy tömés, és/vagy gyökérkezelés 53,9 font (röntgennel együtt is), a 3-as kategóriájú kezelések, mint fogpótlás vagy a fogszabályozás (amennyiben orvosilag indokolt) 233,7 font. A költségek függetlenek attól, hogy ahhoz hány alkalom szükséges a kezeléshez, és amennyiben 2 hónapon belül azonos kategóriájú beavatkozásra van szükséged, és ugyanahhoz a fogorvoshoz mész, azért már nem kell újra fizetni.

Gyógyszerek
Amennyiben receptre kapható gyógyszerre van szükséged, akkor azért egy fix díjat kell fizetned, ami jelenleg 8,4 font. Amennyiben tartós gyógyszerszedésre lenne szükséged, érdemes megfontolni „Prescription prepayment certificates”-et, ami azt jelenti, hogy egy fix díjért 3 vagy 12 hónapig annyi receptet válthatsz ki, amennyire szükséged van. A 3 hónapos ára 29,1 font, a 12 hónaposé pedig 104 font (ez utóbbit 10 részletben is fizetheted). Itt tudod igényelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése