hétfő

Mielőtt elindulnál – avagy a felkészülés lépései

Van pár dolog, amit jó, ha számba veszel, mielőtt eldöntöd, hogy kiköltözöl. Ezek számbavételéhez szeretnék segíteni ezzel a listával.



1. Tájékozódj – épp ezt teszed most is ;), de persze máshol is nézz/kérdezz utána, főleg ha nem London a célod, mert Anglián belül nagy különbségek vannak árak és lehetőségek tekintetében, ha pedig Skóciát vagy Wales-t céloztad meg, akkor sokszor a törvények is mások kicsit (a szokásokról nem is beszélve). A Facebookon rengeteg csoportot találsz, sok nagy városnak, térségnek van helyi csoportja is, ezekbe érdemes már akkor belépni, amikor még csak tervezed a költözést. Ezekben a csoportokban általában mindig akad valaki, aki szívesen segít az újaknak, de arra figyelj, hogy olvass kicsit vissza, mert ha pár napon belül valaki sokadszorra teszi fel ugyanazt a kérdést, akkor már nem biztos, hogy túl lelkesen fognak rá válaszolni, és ha lehet, minél konkrétabb kérdést tegyél fel (pl. ha munka keresésben szeretnél segítséget, akkor írd meg azt is, hogy hol és milyen munkát keresel, és milyen a nyelvtudásod). (Azt ne felejtsd el, hogy itt nagyon sokat számítanak a referenciák, és mások véleménye, megítélése, így arra ne számíts, hogy bárki ismeretlenként beajánl a munkahelyére. Legfeljebb olyan ajánlatot kaphatsz, hogy érdemes próbálkoznod. Ugyanez igaz a lakáskeresésnél és a bankszámlánál is.) A „ki szeretnék költözni, segítsetek/mit kell tudnom?” típusú teljesen általános kérdésekre ritkán érkezik használható válasz.
2. Tisztázd magadban, hogy miért is akarsz az Egyesül Királyságba költözni (a legjobb, ha le is írod, és magaddal hozod, vagy elmented egy netes tárhelyre). Kézzelfogható indoko(ka)t válassz, és rendelj mellé (reális) dátumot is. Ugyanis az, hogy „több pénzt szeretnék” nem igazán mérhető. Mert mihez képest? Itt havonta (minimálbérrel, és 400-as forint árfolyammal számolva) megkeresel mondjuk 380 000 Ft-nyi fontot, ami valószínűleg (sokkal) több, mint az otthoni kereseted. De itt kifizetsz ebből 170 000 Ft-nyi fontot csak egy szobára és egy buszbérletre – és akkor még nem ettél, telefonáltál, metróztál, stb. Épp ezért célként sokkal reálisabb (és mérhetőbb), ha azt mondod, hogy 2-3 év alatt szeretnél eljutni arra a szintre, hogy önálló lakást bérelj (ehhez ugyanis a különböző referenciákon kívül min. 2,5 havi lakbérnek megfelelő összeggel kell rendelkezz), és mellette évente 1-2 alkalommal el tudjál menni nyaralni (vagy haza látogatni, ha Te inkább azt szeretnéd). Vagy 4-5 év alatt szeretnél egy általad választott munkakörben egy jó pozíciót elérni (ha beszéled a nyelvet, és megbízható, rátermett munkaerő vagy, itt bármelyik életkorban van esélyed karriert csinálni!). De sokan vágnak neki azért, hogy a (leendő) gyermekeiknek jobb lehetőségeik legyenek. Persze jöhetsz kalandvágyból is, hogy kipróbáld magad külföldön – ezzel sincs semmi gond! Azt Neked kell tudnod, hogy számodra mi a fontos, és mit szeretnél kezdeni a jövőddel!
Azért jó, ha ezt tisztázod magaddal, mert akkor ennek megfelelően tudod majd „menedzselni” a kinti életed, és könnyebb átvészelni az időnként felbukkanó nehézségeket is, ha tudod, hogy mit miért kell tenned.
3. Mérd fel a nyelvtudásod. Sokan (helyesen!) azt tanácsolják, hogy lehetőleg minimum stabil alapfokú angol tudásod legyen (de ha ennél jobban beszélsz, az nem hátrány ;) ), mert ennek hiányában minden sokkal nehezebb. Mondom ezt annak ellenére (illetve épp azért), hogy én sem beszéltem egyáltalán angolul, amikor kijöttem. Ha azonban jelenleg egyáltalán nem beszélsz angolul, és mégis szeretnél nekivágni, akkor legalább a felkészülés heteit szánd rá, hogy alap dolgokat megtanulj. (Erről írok a későbbiekben még részletesebben.)
4. Számold ki, mennyi pénz fog kelleni ahhoz, hogy átvészeld (legalább) az első fizetésig tartó időszakot, és találd ki, hogy azt mennyi idő alatt, és hogy fogod tudni előteremteni. Ha nincs, akihez fordulhatnál segítségért, ha baj van, akkor erre számolj még rá legalább 2 heti megélhetési költséget és/vagy egy hazafelé szóló repülőjegy árát, hogy ha nem úgy jön ki a lépés, akkor se kerülj az utcára. (A nagykövetség nem segít a hazajutásban, ha arra kerülne a sor, legfeljebb az elveszett úti okmány pótlásában számíthatsz rájuk.)
5. Döntsd el, hogy mikor indulsz, és konkrétan hova. Ennek függvényében vedd meg a jegyed, és keress magadnak szállást. (Ezekről írok majd részletesebben is.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése