szombat

Lakhatási lehetőségek

Egy újabb fontos kérdés, amit már a kiköltözés előtt át kell gondolni, mert nagyban meghatározza, hogy mennyi pénz szükséges az induláshoz, meg természetesen később is a mindennapokhoz.


A legfontosabb, hogy mindig legyen írásbeli szerződésed a bérelt szállásról, egyrészt mert enélkül előfordulhat, hogy kellemetlen meglepetésben lesz részed, másrészt erre szükséged lehet bármikor, ha a lakcímedet kell igazolni (pl. bankszámla nyitásnál).
Minden szállástípusnál a szerződéskötéskor ki kell fizetni az első periódusra (hét vagy hónap) vonatkozó lakbért (ezt a továbbiakban is mindig előre kell fizetni), és megállapodás szerinti kauciót (depozit), ami a lakásban okozott esetleges károk fedezésére szolgál, és elméletileg egy depozit kezelő alapban kerül elhelyezésre (erről kell, hogy kapjál majd egy papírt is), és csak a kiköltözés után, a bérlő és a bérbeadó (landlord vagy landlady) közös megegyezésével adják vissza részben, vagy egészben. Némely szoba kiadó cég depozit helyett az utolsó (kiköltözés előtti) pár hétre jutó lakbért (rent) kéri el. Ebben az esetben figyelj arra, hogy a szerződésben is ez legyen leírva, nehogy a végén másodszorra is ki kelljen fizetned az utolsó heteket.
Érdemes figyelni még a szerződésben a felmondási időre (vagyis hogy mennyivel a tervezett elköltözés előtt kell értesíteni a szállásadót), és a szerződés időtartamára (ugyanis lehet, hogy ha előbb szeretnéd felbontani a szerződést, akkor nem kapod vissza a depozitot, vagy ki kell még fizetned egy darabig a bérleti díjat).
Az újonnan érkezők (és sokszor még a régebb óta itt élők is) általában megosztott szálláson (shared house) laknak. Ez annyit jelent, hogy egy nagyobb, 3-10 szobás házban minden szobát másnak adnak bérbe, a nappali, a konyha, és a fürdő(k) pedig közös használatban vannak. A szobák lehetnek 1 személyesek (single room), 2 személyesek (double room) vagy ritkán három személyesek (triple room). 2 személyes szobát bérelhetnek párok vagy barátok is, de az is lehet, hogy egy vadidegennel kerülsz benne össze (ezt shared room-ként hirdetik, vagy pedig úgy, hogy 1 fiú/lány hely egy 2 ágyas szobában). Persze a 2 személyes szobát kibérelheted egyedül is, ilyenkor általában többet kell fizetni érte, mint az 1 személyes szobáért, de kevesebbet, mintha ketten laknátok benne. (Ezt tisztázd le, mielőtt beköltözöl!) A bérleti díj a ház elhelyezkedésétől függ leginkább, de nagyon nagy lehet a szórás azonos területen is, így érdemes utána nézni. A szobabérlésnél a lakbéren kívül mást nem kell fizetned, vagyis az tartalmazza villany, víz, fűtés, helyi adó, és legtöbbször az internet díját is. A bérleti díjak egyszemélyes szobában £100/hét, körül, 2 személyes szobában £150-160/hét/szoba körül vannak, és rendszerint 2 heti kauciót kérnek.
Léteznek úgynevezett studio flatek is, ezek gyakorlatilag az otthoni garzonnak felelnek meg. Vagyis egy szoba, rendszerint az egyik végében kialakított konyharésszel (bár létezik olyan is, amiben a konyha külön helyiségben van), és külön (legtöbbször zuhanyzós) fürdőszobával. Ezeknek a bérleti díja is tartalmazza általában a számlákat (include bills), de általában a helyi adót (Council Tax) neked kell fizetni. Általában nem kell hozzá különösebb referencia, vagyis már kezdetben is lehet opció. Jellemző bérleti díj (3-4 zónában) heti £200, amit általában lehet hetente fizetni, a kaució 2-4 hét szokott lenni.
A külön lakások/házak jellemzője, hogy a nappalit nem számítják szobának, vagyis egy 1 (háló)szobás lakásban 2 szoba van. Ezeknek a bérlése általában sokkal nehezebb, 6-9 havi referenciát (banki, munkahelyi, szállásadói) kérnek, hitelminősítést (credit check) csinálnak (erről is írok majd), és ha ennek nem elég jó az eredménye, akkor kezest és/vagy 3-6 havi lakbérnek megfelelő kauciót is kérhetnek. A bérleti díjak 3-4 zónában 1 hálós lakásnál £900-tól, 2 hálósnál £1200-tól indulnak (de nagyon nagy eltérések lehetnek mind az árban, mind a minőségben), és havonta kell fizetni. A kaució általában 6 heti lakbérnek felel meg, és erre jönnek a számlák és az önkormányzati adó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése