péntek

NI szám

Van néhány fontos elintéznivaló ha az Egyesült Királyságba költözöl, többek között ilyen az NI szám igénylés is.


Az NI (National Insurance) szám egy összevont TB és adó szám. Érdemes minél előbb megigényelni, mert ugyan e nélkül is tudsz munkát keresni (ha rákérdeznek, nyugodtan mond meg, hogy még nincs, de már van időpontod az interjúra – ebben az esetben a munkáltató ellát egy ideiglenes kóddal, amit lecserélnek, ha megkapod a véglegest), de jó ha mielőbb megszerzed, mert addig, amíg nincs, több adót és tb-t vonnak tőled, másrészt pedig sokszor van rá szükség ügyintézéshez is. Épp ezért akkor is érdemes megigényelni, ha egyelőre nem fogsz dolgozni (mert pl. tanulsz, vagy babázol, és a párod tart el közben). Gyerekeknek 16 éves kortól lehet igényelni, az a gyermek pedig, aki már itt tanul egy ideje, automatikusan megkapja, ha betölti ezt az életkort.
A telefonszámot, amit fel kell hívni az interjú miatt, ezen az oldalon tudod megnézni: https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number
Az NI szám ingyenes, és az interjúért sem kell fizetni (vannak olyan weboldalak, ahol különböző összegekért ígérik az NI számot, azonban ezek is csak egy időpontot adnak végül, amit te is megkaphatsz telefonon, ingyen.) Ha nem elég erős az angolod, akkor egy barátod, vagy ismerősöd is telefonálhat, de fontos, hogy ott legyél te is mellette. Sajnos az interjúra már nem kísérhet el senki, viszont az interjú előtt a regisztrációban még segíthet a kísérőd.
A telefonban a nevedet, születési idődet, telefonszámodat kérdezik, és azt, hogy mikor, és honnan jöttél.
Az interjún ezen kívül számíthatsz
·         családi állapotra,
·         munkahelyre,
·         korábbi munkahelyekre,
·         célokra (miért jöttél, meddig akarsz maradni) vonatkozó kérdésekre is.
Az útleveleden vagy személyi igazolványon kívül szükséged lehet:
·         magyar lakcím, Taj és adó kártyára,
·         bérleti szerződésre,
·         munkaszerződésre (ha még nem találtál munkát, akkor az ügynökségek nevére, ahol regisztráltál, vagy elküldött és kinyomtatott emailekre, hogy hova jelentkeztél)
Sikeres interjú esetén az NI számot postán küldik ki, várhatóan 2 héten belül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése