szombat

Mit hozz magaddal – és mit ne

Ezt persze alapvetően neked kell eldönteni, de bár pár tanáccsal azért én is szolgálhatok neked.

A legfontosabbak az irataid: útlevél vagy személyi igazolvány már az országba lépéshez is kelleni fog, ezen kívül kelleni fog a lakcím kártyád, esetleg az adó és TAJ kártyád (kérhetik az NI interjún). 
Hozzál magaddal egy angol nyelvű önéletrajzot is (amibe ne írj születési időt, nemzetiséget, és fényképet se tegyél bele) annyira kész állapotban, hogy itt már csak a címedet és a telefonszámodat kelljen beleírni (elektronikus, szerkeszthető formában, itt majd a hiányzó adatokkal kiegészítve kinyomtattathatod valahol, vagy e-mailben elküldheted a munkahelyekre, ahova pályázol).
Ezenkívül szükséged lesz kártyafüggetlen mobiltelefonra. Feltöltős (Pay as you go) SIM kártyát (~£1) és hozzá £5-10 feltöltést (Top-up) nagyon sok helyen tudsz majd venni. Erre az első perctől szükséged lesz, mert mindenhol meg kell adni (az itteni) telefonszámodat, és nagyon sok mindent telefonon kell / lehet elintézni. (A telefonszolgáltatókról később írok majd részletesen, addig is én a Giffgaffot ajánlom neked. Ha ezen a linken rendeled meg a SIM kártyád, akkor aktiváláskor a 10 fontos feltöltéshez automatikusan kapsz 5 font bónuszt is. A kártya 2-3 munkanap alatt megérkezik, amivel Magyarországi mobilt 4 pennys, vezetékes számot 1 pennys percdíjjal tudsz hívni, az itteni árakat pedig itt találod).
Mindenképpen szükséged lesz valamire, amin tudsz internetezni (laptop, tablet vagy akár egy okos telefon), mert sok mindent lehet online elintézni, és sok információt is onnan tudsz megszerezni. Egyébként van sok helyen internetezési lehetőség, ha másképp nem tudod megoldani, pl. internet kávézókban fizetősen, vagy könyvtárakban ingyen is. Könyvtárakban egészen olcsón nyomtatni is tudsz, ha szükséged lenne rá. A legközelebbi könyvtárat a legkönnyebben úgy találhatod meg, ha beírod az önkormányzat (council) nevét, ahol laksz a Google keresőbe, és mellé írod, hogy könyvtárak (libraries).
A szállásodon szükséged lesz ágyneműre, ami általában nem tartozéka a szobának (habár némely magyar szállás kiadó cég regisztrációs díjában benne van egy garnitúra ágynemű ára is). Viszonylag olcsón meg tudod venni valamelyik Ikeában, vagy akár Asdában, Tesco Extrában, stb. (A boltok elérhetőségeiről itt írtam: Vásárlás – Üzletek I. és Vásárlás – Üzletek II.)
Tisztálkodó és tisztító szereket az otthonihoz hasonló áron (vagy az alatt) tudsz venni az olcsóbb szupermarketekben. Hajszárítót kb. 6 fonttól, gőzölős vasalót 5 fonttól tudsz venni, az epilátorok 25 fonttól, az elektromos borotvák 12 fonttól, a hajvágók 10 fonttól kaphatók.
Ruhával úgy készülj, hogy télen nincs akkora hideg, mint Magyarországon (hó pedig csak elvétve pár pihe), nyáron pedig nincs olyan meleg, viszont gyakran vannak kimondottan hűvös napok, és sokszor csapadékos az idő. Amennyiben szeretnél itt venni olcsón ruhaneműt, akkor az Asda ruhaosztályát, vagy a Primarkot ajánlom, esetleg a Sport Directet (itt például olcsón tudsz jó minőségű fekete bőr cipőt venni, ami pl. vendéglátós munkához kellhet).
Gyógyszerből csak a rendszeresen szedettekből és/vagy receptre kaphatóakból hozzál legfeljebb pár havi adagot, amíg megismered az itt kapható alternatívákat és lesz háziorvosod, akivel felírathatod a szükségeseket. Fájdalomcsillapítót itt is lehet kapni, akár a szupermarketekben is, akár saját márkás verzióban is, egész olcsón. Természetesen egyéb panaszokra is akad megfelelő gyógyszer, csak ne a nevet, hanem a hatóanyag tartalmat figyeld, mert nem minden kapható ugyanazon a néven, mint Magyarországon.
Amennyiben hozol magaddal elektromos árammal működő dolgot, akkor szükséged lesz átalakítóra is a konnektorhoz, amit itt is be tudsz szerezni a legtöbb kisebb vagy nagyobb boltban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése